ACES je podjetje, ki dobavlja visokokakovostno aktivno oglje SORBOTECH® in oglene filtre SORBOFIL®, ki se uporabljajo za čiščenje tekočin in plinov. Eden od izdelkov, ki jih ponujamo, je aktivno oglje v obliki valjev, imenovanih tudi valji. Da bi se seznanili s posebnostmi posameznih vrst aktivnega oglja, morate najprej razložiti, kaj aktivno oglje sploh je.

Aktivno oglje je obdelan, amorfen ogljikov material z mikrokristalno strukturo. Proizvodnjo lahko razdelimo na dve glavni stopnji - karbonizacijo in aktivacijo. Pri omenjenih procesih nastajajo pore, zaradi katerih je ogljik odličen adsorbent z veliko notranjo površino. Najpogostejša aktivna oglja na trgu imajo površino 800 - 1200 m2/g.

S predelavo aktivnega oglja na natančno določen način lahko vplivamo na njegove lastnosti in prihodnji namen. Sorpcijsko kapaciteto aktivnega oglja, ki se uporablja za čiščenje plinov, določa parameter CTC, ki je pri tvorjenem aktivnem oglju največkrat 50 % ali 60 %.

 

Kaj je tvorjeno aktivno oglje in kje se uporablja?

Formirano aktivno oglje je vrsta aktivnega oglja v obliki valjev/valjev, ki se oblikuje v ekstruderju iz mletega oglja z dodatkom veziva. Uporaba oblikovanega aktivnega oglja kot polnila za filtrirne naprave ima za posledico manjši zračni upor kot posteljica granuliranega oglja enake višine. Zato se ta vrsta ogljika uporablja predvsem pri filtraciji in prezračevanju zraka in plinov.

 

Ulito aktivno oglje - Sorbotech®

 

Aktivno oglje Sorbotech® GE, ki je na voljo v naši ponudbi, vključuje predvsem aktivno oglje s parametri CTC 50 in CTC 60. Ti izdelki so izdelani iz skrbno izbranih vrst premoga in so primerni za številne industrijske panoge. Med ogljikom Sorbotech® GE lahko ločimo štiri vrste: SORBOTECH® GE 503, SORBOTECH® GE 504, SORBOTECH® GE 603 ​​​​in SORBOTECH® GE 604, ki se razlikujejo po premeru valjev in CTC. Prodajamo jih v 20 kg pakiranjih ali v t.i velike vreče.

Aktivno oglje s parametrom CTC 60 se uporablja predvsem za odstranjevanje siloksanov iz bioplina, kjer je potrebna najvišja možna stopnja čiščenja za zagotovitev brezhibnega delovanja naprave. Oglje te kakovosti se uporablja tudi v napravah za čiščenje hlapov pri laserskem rezanju in varjenju. Aktivno oglje s parametrom CTC 50 se bo uporabljalo za odstranjevanje gastronomskih vonjav, čiščenje plinov iz hlapnih organskih spojin (VOC) v industrijskih obratih ter v kadilnicah in lakirnih kabinah.

 

Uporaba oblikovanega aktivnega oglja:

 • zmanjšanje hlapnih organskih spojin (HOS)
 • rekuperacija organskih topil
 • čiščenje hlapov pri laserskem rezanju in varjenju
 • odstranjevanje gastronomskih vonjav
 • čiščenje plinov iz hlapnih organskih spojin (VOC) v industrijskih obratih
 • kot polnjenje kadilnic in kabin za barvanje
 • odstranjevanje bencinskih hlapov
 • čiščenje zemeljskega plina in bioplina.

Impregnirani ogljik – to je običajno oblikovan ogljik, katerega površine so prekrite z ustrezno kemično spojino (impregnacija). Izbira ustrezne učinkovine omogoča uporabo pojava kemisorpcije za povečanje učinkovitosti reakcije. Impregnirano oglje se uporablja predvsem za katalitično odstranjevanje anorganskih spojin iz različnih vrst plinov. Najbolj priljubljene uporabe impregniranega ogljika vključujejo:

 • dezodoriranje zraka zaradi spojin, ki povzročajo vonj, kot sta H2S ali NH3
 • odstranjevanje anorganskih nečistoč iz reakcijskih plinov
 • čiščenje bioplina iz vodikovega sulfida
 • čiščenje zemeljskega plina iz živega srebra

 

Če imate težave pri iskanju aktivnega oglja, ki ustreza vašim potrebam, se obrnite na nas prek obrazca za prijavo ali pokličite številko, navedeno na spletni strani Telefonska številka. Dodatne informacije najdete tudi v namenskih zavihkih v spustnem meniju kategorije.