Ogljikovi filtri

Kaj je ogleni filter?

ACES poleg prodaje aktivnega oglja proizvaja tudi oglene filtre. Na vprašanje:"Kaj je ogleni filter?" Lahko odgovorite, da gre za napravo, napolnjeno z aktivnim ogljem, ki je del večje naprave, ki se uporablja za čiščenje plinov ali tekočin pred nezaželenimi snovmi.

Ogleni filtri se uporabljajo v različnih industrijskih sektorjih. Filtri za čiščenje plina so izdelani iz ogljikovega jekla, nerjavečega jekla ali plastike (HDPE). Material, iz katerega so izdelani tlačni filtri za tekočine, pa je lahko ogljikovo ali avstenitno jeklo (AISI 304, 316L). Filter je sestavljen iz številnih elementov kot so: dno, cilindrični del, dno šobe, jaški, čepi itd. Vsi naši filtri so izdelani v skladu z veljavnimi evropskimi standardi.

 

Katere vrste ogljikovih filtrov obstajajo?

Najenostavnejša delitev ogljikovih filtrov vključuje naprave, namenjene čiščenju tekočin in odstranjevanju kontaminantov iz plinov. Razlikujejo se po konstrukciji, uporabljenih rešitvah in tehničnih parametrih. Ponudba filtrov z aktivnim ogljem vključuje tudi naprave za čiščenje v agresivnih okoljih.

Ogljikovi filtri za čiščenje plina vključujejo:

  • Sorbofil® GB - omogoča čiščenje plinov z visokimi pretoki pri relativno nizkih padcih tlaka
  • Sorbofil® GPE - izdelan iz HDPE materiala, ki omogoča uporabo v aplikacijah s povečanim tveganjem korozije
  • Sorbofil® GS - uporablja se za odstranjevanje organskih in nekaterih anorganskih onesnaževal iz zraka in drugih plinov.

Imamo tudi oglene filtre FERROTEX za čiščenje pitne vode ter filtrske dimnike Sorbotech® GPE-KO (plastika) in Sorbotech® GS-KO (inox) za nevtralizacijo neprijetnih vonjav.


 

Ogleni filtri - uporaba

Kje se uporabljajo ogljikovi filtri? Na to vprašanje ni enotnega pravilnega odgovora. Stranke ACES-a so veliki industrijski obrati za proizvodnjo plastike, živilska industrija in vodovodi. Filter z aktivnim ogljem bo še posebej uporaben v tovarnah, ki uporabljajo tehnologijo laserskega rezanja in odstranjujejo strupene hlape iz okolja. Rešitve, ki jih predlagamo, bodo delovale tudi v lakirnicah, bioplinarnah in sežigalnicah odpadkov ter v vodnih parkih, kjer zajemajo nevidna onesnaževala.


 

Kako izbrati pravi ogleni filter?

Vrsta ogljenega filtra bo odvisna od pretoka toka plina ali tekočine in količine nečistoč. Stranka, ki ima instalacijo z večjim srednjim pretokom (npr. 20.000 m3/h), bo potrebovala večji filter kot stranka z manjšim tokom prečiščenega plina (npr. 200 m3/h).

Glede na široko paleto izdelkov ACES obstaja veliko možnih rešitev. Spodaj predstavljamo nekaj vzorčnih predlogov za izbiro določenega depozita in namenskega filtra z aktivnim ogljem.

Čiščenje bioplina

  • iz vodikovega sulfida - ogljik Sorbotech® GERS v filtru Sorbofil®GPE +120 mbar

  • iz siloksanov - ogljik Sorbotech® GE (ali GG) v filtru Sorbofil® GPE +120 mbar

Dezodoracija

  • Sorbotech®GERS (ali GERA) ogljik v filtru Sorbofil® GPE +40 mbar

Odstranitev VOC

  • Ogljik Sorbotech® GE (ali GG) v filtru Sorbofil® GS ali GB (različice manjšega in večjega filtra).

 

Kako zamenjati aktivno oglje v filtru?

Če v iskalnik vnesete besedno zvezo “filter z aktivnim ogljem” ali “aktivno oglje”, lahko naletite na članke o zamenjavi usedlin v instalaciji. Postopek zamenjave starega aktivnega oglja v filtru z novim se razlikuje glede na vrsto filtra.

Ne glede na industrijo je treba plast premoga občasno zamenjati s svežo. Da bo ta postopek hiter in brez težav, vam priporočamo, da uporabite servisne storitve, ki jih nudijo usposobljeni strokovnjaki ACES.

Delovni čas aktivnega oglja je odvisen od količine in vrste onesnaževal, usmerjenih v filter, npr. VOC, H2S, siloksani itd. Poleg tega na življenjsko dobo oglja vplivajo tudi vlažnost, temperatura in stopnja prahu v zraku. Nasičenost ogljikovega sloja je treba spremljati z merjenjem koncentracije onesnaževal na izstopu iz filtra. Servisna dela v zvezi z menjavo aktivnega oglja v filtru se izvajajo skozi zgornjo in stransko servisno loputo (odvisno od tipa in modela oglenega filtra).

Oglje iz filtrov je mogoče odstraniti ročno ali z mehanskimi napravami, kot je industrijski sesalnik. Ko izpraznite filter, očistite tudi drenažno dno. Sveže aktivno oglje vlijemo skozi zgornjo servisno loputo iz 20 kg vreč ali direktno iz velike vreče. Po polnjenju filtra se zgornja servisna loputa zapre in filter je pripravljen za delovanje. V primeru filtracije zraka lahko filter zaženete takoj po polnjenju aktivnega oglja.

 

Filtracija z aktivnim ogljem - ACES

Spodbujamo vas, da uporabite poseben obrazec na naši spletni strani, ki vam bo pomagal pri izbiri pravo oglje za filter. ACES svetovalci se bodo seznanili s specifičnostjo vaše instalacije in predlagali najboljšo možno rešitev. Povedali vam bodo tudi nekaj več o uporabi ogljikovega filtra. Za dodatna vprašanja nas lahko kontaktirate po telefonu: 58 622 63 50 ali nam pošljete e-pošto na: aces@aces.pl. Primeri izvedb ACES filtracije z aktivnim ogljem so bili uvrščeni v namenski zavihek.