Aktivno oglje je obdelan, amorfen ogljikov material z mikrokristalno strukturo. Njegova proizvodnja vključuje dve glavni fazi - karbonizacijo in aktivacijo. Ti procesi ustvarjajo pore, zaradi katerih je ogljik odličen adsorbent. Posebnost tega materiala je velika notranja površina, ki znaša od 800 do 1200 m2/g.

Glede na način predelave premoga lahko vplivamo na njegove lastnosti in prihodnjo namembnost. Pomembna je tudi oblika materiala, zaradi katere se bo dobro obnesel v posebnih primerih. Čiščenje alkohola z aktivnim ogljem se najpogosteje izvaja s praškastim ogljem. V ta namen se lahko uporabijo tudi granulirani premog - kokosovo in bitumensko.

 

Aktivno oglje - destilacija

Aktivno oglje se uporablja v različnih fazah proizvodnje alkoholnih pijač. Ne glede na primer je namen njihove uporabe čiščenje alkoholov nezaželenih snovi, ki zmanjšujejo kakovost izdelka. Uporaba aktivnega oglja pozitivno vpliva na okus, barvo in barvo alkohola.

Pri proizvodnji žganja se aktivno oglje uporablja za odstranjevanje sledov nezaželenih fuzelnih olj. Vendar to še ni konec, saj pridelovalci vina cenijo tudi aktivno oglje. Čiščenje te vrste alkohola običajno poteka z uporabo prašnega premoga in je namenjeno odstranitvi barve, pri čemer ostanejo želene lastnosti alkohola. V proizvodnji vina se aktivno oglje uporablja tudi za odstranjevanje nečistoč, ki povzročajo neprijeten okus in vonj, kot so kvasovke, plesni in pluta. Pri shranjevanju vina se aktivno oglje priporoča med drugim: za odstranjevanje furfurilne kisline. 

Namen čiščenja piva z aktivnim ogljem je odstraniti neželene snovi iz njegovih sestavin, to je vode, zraka in ogljikovega dioksida. S tem odstranimo neprijeten okus in vonj po fenolih, nadzorujemo pa tudi barvo piva. Če je kakovost pijače dobra, se obdelava z aktivnim ogljem izvede tik pred stekleničenjem. V drugih primerih dodamo 2-2,5 g aktivnega oglja na liter piva (včasih do 10% vsebine soda) nekaj dni pred stekleničenjem.

 

Aktivno oglje Sorbotech® - destilacija alkohola

Aktivno oglje Sorbotech®, ki je na voljo v ponudbi ACES, vključuje prašno oglje, ki se najpogosteje uporablja za destilacijo alkohola. Izbira naših kupcev najpogosteje pade na ogljik SORBOTECH® LPW z razvito notranjo strukturo, zaradi česar je idealen medij za obdelavo visoko trdnih pijač. Omenjeno vrsto ogljika dodajamo filtrirani tekočini s pomočjo namenskih dozirnikov.

Druga izbira je običajno granulirano aktivno oglje kokosovo ali bitumensko, ki se prodaja v 20 kg pakiranjih ali v t.i. velike torbe. To so 100 % varni izdelki, izdelani v skladu z veljavnimi mednarodnimi standardi.

Sprašujete se, kakšno aktivno oglje se bo najbolje obneslo za čiščenje vina ali piva, in po vnosu besedne zveze "aktivno oglje za destilacijo alkohola" v iskalnik še vedno ne veste kateri izdelek izbrati? Kontaktirajte nas preko obrazca ali po telefonu. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, vam svetovali, katero aktivno oglje kupiti in povedali njegove lastnosti. Dodatne informacije lahko najdete tudi na namenskih zavihkih v spustnem meniju kategorij ali tako, da greste neposredno na kartico izdelka.