Uporaba kabin za sušenje in barvanje bistveno poveča učinkovitost proizvodnje in zagotavlja visoko kakovost barvnega premaza. Zaradi visoke učinkovitosti barvanja uporabo takšne naprave spremlja povečanje emisij hlapnih organskih spojin v ozračje. Zaradi visoke učinkovitosti so filtri Sorbofil® podjetja ACES najenostavnejša rešitev tega problema.
 

Baranje in sušilne kabine

Vse več proizvodnih obratov se odloča za investicijo v lakirne in sušilne kabine. Ta naložba omogoča visok premaz barve, hkrati pa poveča učinkovitost proizvodnje. Uporaba kabine zagotavlja doslednost postopka barvanja glede prahu, primerno temperaturo nanosa in sušenja ter ustrezno prezračevanje.

Povečanje učinkovitosti proizvodnje je neizogibno povezano s povečanjem emisij hlapnih organskih spojin (HOS) v ozračje. Najpogostejše spojine so toluen, ksilen in propan-2-ol. Skupna koncentracija VOC v plinih, ki prihajajo iz kabin, je odvisna od količine in vrste uporabljenih barv in lahko znaša do nekaj sto miligramov v vsakem kubičnem metru izpušnega zraka. Količina plinov je odvisna od velikosti kabine in lahko doseže tudi nekaj deset m3/h.

Zaradi varovanja naravnega okolja so uporabniki tovrstnih naprav dolžni zmanjšati emisije HOS v ozračje. Pri izbiri prave rešitve je treba upoštevati več pomembnih vidikov:

  • fazni proces (trenutna koncentracija je odvisna od faze dela kot je priprava na lakiranje, lakiranje ali sušenje)
  • količine in vrste uporabljenih lakov in topil
  • delovni režim obrata
  • velikost pretoka zraka
  • fizikalni in kemijski parametri plinov

 

Ogleni filter za pršilno kabino

Adsorpcija na aktivno oglje je najboljši način za zmanjšanje VOC emisije iz zraka, ki prihajajo iz lakirnih kabin. Za zagotovitev ustreznih pogojev za delovanje oglene postelje (hitrost filtracije, kontaktni čas) je treba uporabiti ustrezen ogleni filter. Ponudba ACES-a obsega celo vrsto filtrov Sorbofil®, ki bodo zagotavljali ustrezne pogoje za čiščenje plinskih tokov od nekaj sto do več deset tisoč kubičnih metrov na uro. Posebej prilagojene filtrirne enote omogočajo popolno uporabo lastnosti karbonske plasti, visoka učinkovitost čiščenja pa je mogoča zaradi uporabe visokokakovostnega Sorbotech ® GE ogljiki. Ob upoštevanju namestitve ogljikovih filtrov v fazi namestitve kabineje možno povezati avtomatizacijo naših filtrov s krmiljenjem kabine in izbrati ustrezen ventilator za delovanje kabine in filtra.

Vabimo vas, da kontaktirate našo ekipo, da izberemo pravo rešitev.

 

Preberite tudi: